«Ας μιλήσουμε για την άνοια» (20/09/2019).

  • 20 Σεπτεμβρίου 2019

Με αφορμή τον όγδοο Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer’s, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών νομού Λάρισας εστίασε σε δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί από τα 50 εκατ. σήμερα στα 152 εκατ. το 2050.

Στην Ελλάδα πάσχουν 197.000 και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000 πάσχοντες. Η Ε.Ε.Ν.Α.Λ. , αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των συμπολιτών μας, σε σύμπνοια με την Alzheimer’s Disease International, επικεντρώθηκε στους μύθους που περιβάλλουν τη νόσο και τις συντονισμένες δράσεις για να τους καταρρίψουμε.

Η κεντρική ανοικτή διεπιστημονική εκδηλωση με τίτλο «Ας μιλήσουμε για την άνοια», η οποία πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο ξεκίνησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης παγκόσμιας δημοσκόπησης της ADI. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 80% του γενικού πληθυσμού ανησυχούν μήπως εμφανίσουν κάποια στιγμή άνοια και 1 στους 4 πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτε ώστε να το αποφύγει. Η πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.Α.Λ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή καλωσόρισε τους επισήμους και συμπολίτες εστιάζοντας στην ανάγκη για ορθή πληροφόρηση από ειδικούς, στην κατανόηση της νόσου και την αποδοχή της προκειμένου για την αποτελεσματική διαχείριση, καθώς και στην πρόληψη για υγιή γηρατειά.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων κ. Σωτήρης Βούλγαρης χαιρέτισε θετικά τις δράσεις της Ε.Ε.Ν.Α.Λ., όπως και η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Δήμητρα Παππά. Τις πρωτοβουλίες επαίνεσε επίσης με μήνυμά του ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος. Συνοδεία της Aria του Bach από τον σαξοφωνίστα Σάκη Παπαβασιλείου ακολούθησε κατόπιν η αποκάλυψη των τεσσάρων ομοιωμάτων «ο παππούς και η γιαγιά με τα δυό τους εγγόνια», υπογραμμίζοντας τον ενεργό ρόλο όλων των οικογενειακών μελών στην υγιή ανάπτυξη και γήρανση, όπως επίσης και τη φυσική μετάβαση όλων μας από την παιδική στην ώριμη ηλικία. Τα ομοιώματα φιλοτεχνήθηκαν από τον καθηγητή Καλών Τεχνών Γεώργιο Καλαμάρα ως δωρεά στην Ε.Ε.Ν.Α.Λ. για την πραγματοποίηση διαδραστικών εργαστηρίων.

Στη συνέχεια, η επίκ. καθ. Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Γεωργία Ξηρομερήσιου παρουσίασε με απλό και άμεσο τρόπο τα δεδομένα σχετικά με τη νόσο Alzheimer, καθώς και όλους τους άλλους τύπους άνοιας και τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη διάγνωση και φαρμακευτική διαχείριση. Επισήμανε την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής συμβουλής, καθώς αυτή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνον στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την αναστροφή των συμπτωμάτων, ή ακόμη και τη διάγνωση μιας ψευδοάνοιας. Η κα Ξηρομερήσιου αναφέρθηκε επίσης στους δείκτες γήρανσης, την αυξητική πορεία της νόσου και το κόστος της στην Ελλάδα και παγκόσμια, τις στρατηγικές πρόληψης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και πρότεινε εξατομικευμένες λύσεις στα άτομα που αναφέρουν ιστορικό γονιών με νόσο Alzheimer μέσω ειδικών στάσεων. Συνέστησε συνεχή νοητική εξάσκηση, και όπως είπε «ακόμη και το εθελοντικό έργο μπορεί να υποκαταστήσει το θετικό αποτέλεσμα της προσφοράς στη νοητική υγεία».

Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι η άνοια είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης και ότι οι ιατροί και νοσηλευτές αγνοούν τους ανθρώπους με άνοια, η κα Ουρανία Πινακά συντονιστής ιατρός της ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων ανέπτυξε τις απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις στους ηλικιωμένους, λόγω της ευαισθησίας τους σε διάφορα νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν στην άνοια και τη νόσο Alzheimer, όπως υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα κλπ. Παρότρυνε για τακτικό προληπτικό έλεγχο μέσω των ΤΟΜΥ, του οικογενειακού ιατρού και των λοιπών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από αμφότερους τους ομιλητές τονίστηκε η σημαντικότητα της διατροφής και της τακτικής φυσικής και νοητικής άσκησης. Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με το κοινό, η οποία ανέδειξε την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης, διεπιστημονικής συνεργασίας και συνεργασίας όλων των φορέων που ασχολούνται με την άνοια-νόσο Alzheimer για την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς και την υγιή γήρανση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο