μαθε περισσότερα για το πως μπορείς να βοηθησεις
Γίνε εθελοντής
Σύντομο ιστορικό του φορέα.
Σύντομο ιστορικό του φορέα.
H ΕΕΝΑΛ ιδρύθηκε το 2004 από οικογενειακά μέλη ασθενών με νόσο alzheimer και επαγγελματίες υγείας ευαισθητοποιημένοι στην κοινωνική προσφορά στην αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα και προς τα οικογενειακά μέλη. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, της Alzheimer Europe, της Innternational Alzheimer Dementia (A.D.I.) και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.
Η ΕΕΝΑΛ είναι πιστοποιημένος εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τα ακόλουθα Μητώα:
- Εθνικό Μητρώο 05206ΑΕΝ11095086Ν/0602
- Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη κυβερνητικών Οργανώσεων 05206ΑΕΝ11095086Ν/0592
- Νομαρχιακό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης 05206ΑΕΝ11095086Ν/0010
Σκοποί του φορέα.
Η ενημέρωση του πληθυσμού για την Άνοια-Νόσο Alzheimer και η ευαισθητοποίηση αυτών για κοινωνική συμμετοχή. Η υποστήριξη των ασθενών με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και η συμβουλευτική στήριξη των οικογενειακών μελών. Η παροχή συμβουλών για την αποδοχή της νόσου, εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και η αποδοχή των ασθενών από τον κοινωνικό περίγυρο. Η νοητική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων στα πλαίσια της πρόληψης νόσησης και ενίσχυσης των γνωστικών λειτουργιών, αποσκοπώντας στην βελτίωση ποιότητας ζωής.
Σύντομη περιγραφή παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η ΕΕΝΑΛ είναι ένας πολυχώρος ειδικά διαμορφωμένος για τους ασθενείς με άνοια-νόσο alzheimer οι οποίοι παρουσιάζουν αρκετές ιδιαιτερότητες που απαιτούν ειδική μεταχείριση από ειδικούς επιστήμονες υγείας. Προς τούτοις η ΕΕΝΑΛ με τις ομάδες των ειδικών λειτουργεί ως φορέας παροχής κοινωνικής φροντίδας δωρεάν, τόσο για τους πάσχοντες από τη νόσο alzheimer, αλλά και προληπτικά για τους ηλικιωμένους αδιακρίτως οικονομικού εισοδήματος.
Ο φορέας εκτείνει τις δραστηριότητες:
α) στην πρόληψη-ενημέρωση του γενικού πληθυσμού με διαλέξεις, ημερίδες, τεστ μνήμης, έντυπο υλικό κλπ
β) στην υποστήριξη των ασθενών με άνοια-νόσο alzheimer οι οποίοι αποτελούν και το κέντρο αναφοράς και προσφοράς αυτής της δομής, δεδομένου ‘ότι η ΕΕΝΑΛ με αυτή τη δομή έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες αυτών των ασθενών από το 2005 έως σήμερα, ελλείψει δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο ασθενής με άνοια-νόσο alzheimer λόγω της απώλειας της πρόσφατης μνήμης, της έκπτωσης των λοιπών γνωστικών λειτουργιών, παρουσιάζει επίσης διαταραχές συμπεριφορικές, ψυχικές, αισθητηρίων, λόγου, κίνησης κλπ. Όλα αυτά έρχεται να αντιμετωπίσει η εν λόγω δομή, λόγω του ότι η σύγχρονη αντιμετώπιση αυτής της κατηγορίας ασθενών δεν αρκείται μόνο στο φάρμακο, αλλά και στην ταυτόχρονη υποστήριξη με συμπληρωματικά μέσα-παρεμβάσεις πέραν των φαρμάκων. Οι εφαρμοζόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (νοητική ενδυνάμωση, μουσική, αφήγηση, ζωγραφική, χορός, τέχνη και τεχνολογία, τεχνικές χαλάρωσης, υπόδυση ρόλων κλπ) συμπληρώνουν την ολιστική φροντίδα του ασθενούς, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και εν γένει εξασφαλίζοντας την αυτονομία και αξιοπρέπεια του ασθενούς σε ένα ασφαλές, φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον. Η παροχή φροντίδας είναι ποικίλη και ανάλογη προς τους ασθενείς με τα θέλω και τα χόμπι, παρεχόμενη καθ` ομάδας ή ατομικά καθ` όλη της διάρκεια της εβδομάδας ωριαία και κατά τις πρωινές ώρες. Η παροχή φροντίδας επεκτείνεται και σε ομάδα ενοίκων του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας με παρόμοια προβλήματα.
γ) παρέχεται συμβουλευτική φροντίδας στα οικογενειακά μέλη, τόσο για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, όσο και για την προσωπική τους αποφόρτιση από το στρες. Επίσης υποστηρίζονται τα οικογενειακά μέλη ψυχοκοινωνικά και παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια.
δ) εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Εκπαιδεύτηκαν εκατόν είκοσι (120) επαγγελματίες υγείας καθ` ομάδας, στην άνοια-νόσο alzheimer, διαχείριση φροντίδας ασθενούς και στα νέα δεδομένα με υλικό από την ADI.
ε)εκπαίδευση εκατό (100) αστυνομικών του Νομού Λάρισας στην άνοια – νόσο Alzheimer, στην νευροβιολογία της άνοιας, στην διαχείριση του στρες των ασθενών και στις τεχνικές προσέγγισης και αναζήτησης των ασθενών όταν υπάρχει δήλωση απώλειας.
στ) Εκπαίδευση οδηγών taxi της Λάρισας στην διαπροσωπική επικοινωνία και διαχείριση των ασθενών με άνοια.
ζ) Εκπαίδευση πεντακοσίων (500) φροντιστών ασθενών με άνοια στην ολιστική φροντίδα.
η) Πραγματοποίηση εβδομαδιαίων εργαστηρίων με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις εξατομικευμένα και ομαδικά.
θ) Διοργάνωση ημερίδων διαλέξεων σεμιναρίων και επισκέψεων σε ειδικούς χώρους για δια δραστική θεραπευτική δράση (Μουσεία , αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά δρόμενα κλπ).
ι) Παροχή νοητικής ενδυνάμωσης στους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων, των όμορων Δήμων και των ηλικιωμένων του Δημοτικού Γηροκομείου του Δήμου Λάρισας.
ια) Συμμετοχή σε συνέδρια και δημοσιεύσεις στο περιοδικό Alzheimer Europe News Letter και στο περιοδικό επικοινωνία της πανελλήνιας ομοσπονδίας Alzheimer
ιβ) Εκπαίδευση εθελοντών για την φροντίδα του ασθενούς με άνοια-νόσο alzheimer, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και την διαχείριση του άγχους-στρες.
Έρευνα.
Έχουν εκπονηθεί αρκετές μελέτες πιλοτικά σχετικά με την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών με μη φαρμακευτικά μέσα, (μουσική, ζωγραφική, χορός, αφήγηση, αρωματικά φυτά κλπ), βελτίωσης της διάθεσης των ασθενών, κίνησης, κοινωνικοποίησης, καταγραφής βιωματικών εμπειριών οικογενειακών μελών, επιβάρυνσης των φροντιστών κλπ., τα οποία μετρήθηκαν με ειδικά εργαλεία, όπως η εκτίμηση της νοητικής κατάστασης των ηλικιωμένων των ΚΑΠΗ προληπτικά με την M.M.S.E., η διάθεση των ασθενών με την DASS και η ανταπόκριση λειτουργικότητας των ασθενών με την FRSSD. Η εκπόνηση των πιλοτικών μελετών αποσκοπεί στην εκτίμηση των εφαρμοζόμενων μεθόδων και στον επαναπροσδιορισμό στόχων προς όφελος των ασθενών. Η παροχή φροντίδας και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται βρίσκει ικανοποιημένα και σύμφωνα τα οικογενειακά μέλη των ασθενών.
Συνεργασίες:
► Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας.
► Δήμος Λαρισαίων (ΚΑΠΗ, ΤΟΜΥ).
► Νευρολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας.
► Με ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Καραβάνα, Πινακοθήκη Λάρισας, τους συλλόγους καλλιτεχνών, Συγγραφέων και τους πολιτιστικούς φορείς της ευρύτερης Περιφέρειας Θεσσαλίας.