Εκπαιδευτές: Μαρία Ραΐλη και Ελένη Καμπούρα-Νιφλή.
2000 αντικείμενα από τον 15ο ως τον 20ο αιώνα. Τα αντικείμενα απεικονίζουν τον αγροτικό, παραδοσιακό, βουκολικό και αστικό βίο του θεσσαλικού λαού. Οι θεματικές ενότητες δίνουν έμφαση στην ενδυμασία, κατοικία, λατρεία, εργασία, τέχνες, επιστήμες και πολιτισμό με κέντρο αναφοράς τον άνθρωπο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η κινητοποίηση και η μάθηση των ασθενών πρώτου και μέσου σταδίου Ν. Alzheimer μέσω πολλαπλών εικόνων σε πραγματικό περιβάλλον.
Όλες οι θεματικές ενότητες προκάλεσαν ενθουσιασμό και ενδιαφέρον κατά την ξενάγηση. Η ενδυμασία της αγρότισσας, της βλάχας, της καραγκούνας, του κτηνοτρόφου και των αστών προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα και ξύπνησαν παιδικές μνήμες για αφήγηση. Η βουκολική κατοικία υποκίνησε τους ασθενείς να μιλήσουν για τα άλογα, τα πρόβατα, τις κατσίκες, το γάλα και το τυρί. Η κάπα του βοσκού από γίδινο μαλλί και η αντικατάστασή της από την πλαστική στολή του βοσκού άνοιξε τη συζήτηση για την πολιτισμική εξέλιξη.
Οι διαφορές ανάμεσα στις ενδυμασίες, στις οικιακές συσκευές αποτέλεσαν μέτρο σύγκρισης για την ποιότητα ζωής ανά κοινωνική τάξη. Στα πλαίσια της διά δράσης οι γυναίκες με τη βοήθεια των εθελοντών, έκαναν χρήση του αργαλειού, της ρόκας, της τσικρίκας και της ανέμης. Η εικόνα της ανέμης άγγιξε τον συναισθηματικό κόσμο των ηλικιωμένων και ψέλλισαν τη γνωστή φράση της γιαγιάς: «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… παραμύθι για να αρχίσει» .
Η δράση πραγματοποιήθηκε από την ομάδα των εθελοντών Ελένη Καμπούρα- Νιφλή, Ευσταθία Ραίλη , Μαρία Ραίλη και Αρτεμισία -Φοίβη Νιφλή. Η επίσκεψη έκλεισε με ευχάριστες αναμνήσεις και με μία αποσκευή μουσειακού υλικού για περαιτέρω αφηγηματική δραστηριότητα.