Διαδραστικό Εργαστήριο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο (08/02/2022).

  • 8 Φεβρουαρίου 2022

Στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακού εγγραμματισμού, πραγματοποιήθηκε, την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, εργαστήριο σε ομάδα ηλικιωμένων.

Η πληροφορικός ενημέρωσε για τα οφέλη και τους κινδύνους του διαδικτύου, επισημαίνοντας ότι η σωστή χρήση του βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του κάθε ατόμου. Τόνισε ότι η διαδικτυακή χρήση διευκολύνει την καθημερινότητα όπως πληρωμές μέσω e-banking, ηλεκτρονικές αγορές, ρύθμιση ιατρικών συναντήσεων και επικοινωνία με συγγενείς και φίλους. Συμπλήρωσε ότι προάγει την αυτονομία του ατόμου και κατ’ επέκταση την βελτίωση της διάθεσης όπως, σε περιόδους αποκλεισμού στην πανδημία του covid-19. Επισήμανε τους κινδύνους από την χρήση του διαδικτύου παρουσιάζοντας ηλεκτρονικές απάτες με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των ηλικιωμένων και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων.

Στην συνέχεια ακολούθησε διαδραστικό εργαστήριο όπου οι ηλικιωμένοι πλοηγήθηκαν στο διαδίκτυο με καθοδήγηση. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε πρακτικό επίπεδο όπως η παραπληροφόρηση, οι διαδικτυακές απάτες και οι ρυθμίσεις ιδιωτικού απορρήτου.

Οι ηλικιωμένοι ενθουσιάστηκαν διότι έμαθαν τρόπους αναγνώρισης έγκυρων ιστοσελίδων και που εφάρμοσαν, πρακτικές για ασφαλή λογαριασμό και αξιόπιστες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο