Η Ε.Ε.Ν.Α.Λ στη Μοναστική κοινωνία των Μετεώρων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (10/12/2022).

  • 10 Δεκεμβρίου 2022

Στα πλαίσια της νοητικής ενδυνάμωσης των ωφελούμενων, μέσω της θρησκευτικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στις μονές των Μετέωρων Ρουσάνου , Αγίου Στέφανου και στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας και Μανιταριών.

Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού, το μουσείο Φυσικής ιστορίας και μανιταριών., Η πολυπληθής ομάδα της Ε.Ε.ΝΑ.Λ. ξεναγήθηκε στην πτέρυγα των σπάνιων πουλιών και των άγριων ζωών του δάσους καθώς και στην πτέρυγα μανιταριών, όπου όλοι μαγεύτηκαν από τα χρώματα αυτών, έμαθαν για την θρεπτική αξία των μανιταριών, τα βρώσιμα, δηλητηριώδη, την πανάκριβη μαύρη τρούφα και τα προϊόντα της.

Ο δεύτερος σταθμός ήταν η μετάβαση στην γυναίκεια μονή Ρουσάνου, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας σύμφωνα με την UNESCO. Έγινε υποδοχή και ξενάγηση σε όλους τους χώρους, από την ξεναγό, η οποία διηγήθηκε την ιστορία της μονής, παρουσίασε τις σπάνιες τοιχογραφίες του ναού, μίλησε για την αγία Βαρβάρα που τιμάται και αφηγήθηκε την ιστορία της Πανάγιας της Παραμυθίας.

Επακολούθησε ομαδικό γεύμα στην όμορφη Καλαμπάκα, ενώ το απόγευμα έγινε επίσκεψη στην μονή του Αγίου Στεφάνου. Εκεί, η ηγουμένη αφηγήθηκε την ιστορία της μονής, αναφέρθηκε τους βανδαλισμούς που υπέστη ,με αποτέλεσμα να γίνει αργότερα η αγιογράφηση με τοιχογραφίες που απεικονίζουν το όρος των ελαίων, τους ευαγγελιστές τον παντοκράτορα κλπ. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα χρυσοκέντητα άμφιά ,τα βιβλία, τα αργυρά κειμήλια, οι ξυλόγλυπτοι σταυροί τα 140 χειρόγραφα και η προσφορά της μονής στην τοπική κοινωνία, σε οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τους ενθουσίασαν όλους.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο