Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer: Απολογισμός δράσεων από την ΕΕΝΑΛ (01/10/2021).

  • 1 Οκτωβρίου 2021

Ο φετινός παγκόσμιος μήνας Alzheimer εστιάζει στην σημασία της διάγνωσης της άνοιας. Η παγκόσμια έκθεση της Alzheimer’s Disease International (ADI), στην οποία συμμετείχαν 1111 ιατροί, 2352 άτομα με άνοια και φροντιστές και 108 εταιρείες, ανέδειξε ότι ο φόβος και το στίγμα αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την έγκαιρη διάγνωση σε ποσοστό 46%. Η ADI εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν 41 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν επίσημα διαγνωσθεί με άνοια, και συνιστά πλέον ετήσιο τακτικό έλεγχο από την ηλικία των 50 ετών και άνω.

Για τον λόγο αυτό η ΕΕΝΑΛ οργάνωσε πολλαπλές δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Λάρισας. Η πρωτοβουλία «Γνωρίστε την άνοια, γνωρίστε την Alzheimer» (#KnowDementia #KnowAlzheimers) παρουσιάστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 από την πρόεδρο της ΕΕΝΑΛ κα Ελένη Νιφλή, στην δημοσιογράφο κα Καρυδάκη, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, με οδηγό τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις ενημέρωσης σε 17 συνοικίες της Λάρισας, σε υπαίθριους χώρους, πάρκα και πλατείες, από τις ομάδες των εθελοντών. Η διά ζώσης επικοινωνία είχε ως σκοπό την διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, την κατανόηση των σημείων της άνοιας, την εξοικείωση με τον τακτικό έλεγχο, την αποβολή του φόβου και την εξάλειψη του κοινωνικού στιγματισμού.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα νόσου Alzheimer, πραγματοποιήθηκε ο 3ος περίπατος μνήμης «Μνημοσύνη», συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, από τον φωτισμένο μωβ γλυπτό ποταμό της πλατείας Ταχυδρομείου στο ιστορικό φρούριο της πόλης σε ενθουσιώδες κλίμα. Στον περίπατο συμμετείχαν οι εθελοντές, οι φροντιστές με τους ασθενείς και οι φίλοι της ΕΕΝΑΛ, ενδεδυμένοι το μωβ χρώμα της Alzheimer. Συνοδοιπόροι στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πινακάς Βασίλειος, οι αντιδήμαρχοι Διαμάντος Κωνσταντίνος και Σάπκας Παναγιώτης, η πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παπαθανασίου Ιωάννα, ο επίκουρος καθηγητής Φραδέλος Ευάγγελος και η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας αστυνόμος Σαριγκούλη Ελένη.

Στις 23 Σεπτέμβρη έγινε ενημέρωση στην ομάδα της Φιλαρμονικής από την κα Ελένη Νιφλή για τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας και για τον ρόλο της μουσικής στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών. Οι εθελοντές Ραΐλη Μαρία και Τσιλίκη Κωνσταντίνα μοίρασαν το σχετικό έντυπο υλικό και προσέφεραν γλάστρες με δενδρολίβανο ως τονωτικό της μνήμης, ενώ τα μέλη της Φιλαρμονικής ανταπέδωσαν με το Puttin’ on the Ritz.

Η αυλαία των δράσεων έκλεισε με παγωμένη σοκολάτα στον χώρο της ΕΕΝΑΛ, όπου οι φροντιστές συζήτησαν την προοπτική ασφαλούς επαναλειτουργίας της δομής. Η μακρόχρονη κοινωνική αποστασιοποίηση και η αποχή από τακτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης έχουν επηρεάσει σημαντικά την σωματική και νοητική υγεία ασθενών και φροντιστών. Για τον λόγο αυτό η ΕΕΝΑΛ προσκαλεί τους ασθενείς και φροντιστές για την συνέχιση των δραστηριοτήτων, εφόσον έχουν εμβολιαστεί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δράσεις:

Μετάβαση στο περιεχόμενο