«Γήρας – νοητική υγεία» (14/10/2019).

  • 14 Οκτωβρίου 2019

Με αφορμή την Ημέρα των Ηλικιωμένων και της Νοητικής Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, πραγματοποίησε στο στέκι Αβέρωφ επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Γήρας και νοητική Υγεία».

Η πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.Α.Λ. κ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή με απλό και άμεσο τρόπο προσέγγισε το γήρας εννοιολογικά, φιλοσοφικά και βιολογικά. Ανέφερε τους παράγοντες που καθορίζουν τη γήρανση, τους δείκτες υγιούς γήρανσης και τις μεθόδους αντιγήρανσης για ποιοτική επιμήκυνση της ζωής. Στη συνέχεια ανέφερε τα ποσοστά γήρανσης στον ελλαδικό και παγκόσμιο χώρο, καθώς και τα ποσοστά «ευπάθειας» των ηλικιωμένων στην Ελλάδα που κειμένονται από 18% έως 20% (Margioti etal 2019). Εξήγησε ότι η «ευπάθεια» αποτελεί ένα ετερογενές γηριατρικό κλινικό σύνδρομο που συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας και μειωμένης λειτουργικότητας, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην ευζωία, ευημερία των ανθρώπων και βιοσημότητα των συστημάτων υγείας. Προσδιόρισε το φάσμα της νοητικής υγείας και την αμφίδρομη σχέση νου και σώματος και ανέπτυξε τις έξι στρατηγικές ενδυνάμωσης νου και σώματος δηλαδή α) νοητική ενδυνάμωση β) ποιοτική διατροφή γ) ποιοτικό ύπνο δ) διαχείριση άγχους ε) άσκηση και στ) ενεργό κοινωνική ζωή.

Τέλος η κ. Ελένη Καμούρα-Νιφλή αναφέρθηκε στο παγκόσμιο σύνθημα «Use it or lose it», δηλαδή «Το χρησιμοποιείς ή το χάνεις», προτρέποντας τους ηλικιωμένους να δραστηριοποιηθούν και να υιοθετήσουν τις στρατηγικές νοητικής υγείας και αντιγήρανσης. Ακολούθησε δια δραστικός διάλογος με το κοινό, πραγματοποιήθηκε άσκηση μνήμης, και εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στον εθελοντισμό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων η προϊσταμένη κ. Γιαννίκη Βασιλική και οι κυρίες Δήμητρα Κωστοπούλου και Βάια Σιώμου.

Οι παραπάνω αναφερόμενες δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τους εθελοντές της ΕΕΝΑΛ, κ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή (πρόεδρος Ε.Ε.Ν.Α.Λ.) κ. Ραΐλη Μαρία, κ. Ντουρουντάκη Ελένη και κ. Ραΐλη Γεώργιο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο