Παιγνιοθεραπεία (Τρεις δράσεις) (21/01/2019).

  • 21 Ιανουαρίου 2019

Τον μήνα Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν τρείς δράσεις παιγνιδοθεραπείας με μία μπάλα του βόλει και μία μπάλα του τένις σε μία εξαμελή ομάδα γυναικών του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας με ήπια νοητική διαταραχή . Στόχος αυτής της δράσης ήταν η αλλαγή της διάθεσης , η συγκέντρωση, η βελτίωση της κίνησης και η κινητοποίηση γενικά. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με τρείς διαφορετικούς τρόπους:

 

1η Δράση

 

Δόθηκε μία πολύχρωμη μπάλα βόλει στην εξαμελή ομάδα των γυναικών οι οποίες ήταν καθισμένες γύρω από μία ροτόντα. Στη συνέχεια δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο συμμετοχής στο παιχνίδι. Κάθε γυναίκα κυλούσε κατά μήκος του τραπεζιού τη μπάλα στέλνοντάς της στην απέναντι ηλικιωμένη. Η λειτουργία γινόταν κυκλικά από γυναίκα σε γυναίκα για 15’.

2η Δράση

 

Χρησιμοποιήθηκε η ίδια μπάλα στην ίδια εξαμελή ομάδα γυναικών με διαφορετικό τρόπο. Κάθε γυναίκα έπρεπε να πετάει στον αέρα την μπάλα στέλνοντας την σε κάποια άλλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει στον αέρα. Αυτό γινόταν κυκλικά για 15’.

3η Δράση

 

Δόθηκε σε κάθε γυναίκα  ένα μπαλάκι του τένις το οποίο έπρεπε να πετάει για δέκα φορές και στη συνέχεια να το πιάνει. Αυτό γινόταν από κάθε γυναίκα ξεχωριστά ώστε να υπάρχει ενεργός συμμετοχή για 15’. Από τη διαφορετική χρήση της μπάλας στις τρείς δράσεις παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:  χαρά, ενθουσιασμός, συγκέντρωση,  λεκτική εγρήγορση, βελτίωση κίνησης και συναγωνισμός μεταξύ των γυναικών. Οι δράσεις αυτές αποτελούν  προσιτά εργαλεία κινητοποίησης των ιδρυματοποιημένων γυναικών. Η τριπλή παιγνιδοθεραπεία σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από τις εθελόντριες Ε. Καμπούρα- Νιφλή και Ναυσικά Κυρίτση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο